Elegancką zakąską jest melon (bez cukru)

Elegancką zakąską jest melon (bez cukru). Może być •ównież zakąska gorąca, czyli małe gorące danie, jak szparagi, grzybki, móżdżek. Po zakąsce zmieniamy zwykle talerze oraz jeśli była ryba, to obowiązkowo też nakrycie. Główne danie gorące, u nas najklasyczniejsze to jakaś pieczeń: jostbef, drób pieczony albo inne pieczone mięso z gorącą jarzyną ewentualnie z sałatą. Jako gorące danie może być też na przykład ryba, szynka gotowana, risotto. W dzisiejszych czasach jest to całkiem normalne, jeśli gospodyni ma w repertuarze dwie gorące potrawy, które na ogół jej się udają, i na zmianę z nimi występuje. Deser może być albo gorący, na przykład słodki suflet, szarlotka prosto z pieca, albo zimny: kompot, tort, placek z owocami, lody. Do deseru trzeba podać deserowe talerzyki i zmienić nakrycie.

Witaj na moim serwisie! Blog poświęcony jest tematyce edukacji i wiedzy. Znajdziesz tutaj ciekawe informacje dotyczące systemu nauczania. Zapraszam do śledzenia na bieżąco.