W dawniejszych czasach odbywało się to na stojąco przy osobnym bufeciku

(W dawniejszych czasach odbywało się to na stojąco przy osobnym bufeciku i na ogół tylko panowie raczyli się, podczas gdy panie lustrowały jeszcze nawzajem swoje toalety). Do kolacji wskazany jest biały obrus albo — jeśli kolacja mniej uroczysta — modne teraz maty-serwetki. Jeśli stosujemy system podawania półmiska każdemu^ z gości, podajemy zawsze z lewej jego strony, by prawą ręką mógł nałożyć sobie ńa talerz. Ale można też postawić półmisek na stole z tego „ważniejszego” końca, po czym goście sami podają go jeden drugiemu. Przy długim stole podajemy dwa półmiski po dwóch końcach, stołu. Talerze zmieniamy i napoje nalewamy, każdemu z jego prawej strony, bo tak wygodniej jest obsługującemu. Podstawowy skład kolacji proszonej jest następujący: zakąski — gorące danie główne — deser ;— kawa lub herbata. Zakąski mogą być klasyczne, zimne, mieszane: śledzik, wędlina, sardynki, majonezowa sałatka itp. albo jedna zimna zakąska, za rto okazała, na przykład rolada, ryba w galarecie lub domowy pasztet.

Witaj na moim serwisie! Blog poświęcony jest tematyce edukacji i wiedzy. Znajdziesz tutaj ciekawe informacje dotyczące systemu nauczania. Zapraszam do śledzenia na bieżąco.